AnimeSuki Forums

Register Forum Rules FAQ Members List Social Groups Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   AnimeSuki Forum > Anime Related Topics > Fansub Groups

Notices

Reply
 
Thread Tools
Old 2009-01-05, 22:42   Link #1
getfresh
done
*Fansubber
 
 
Join Date: Nov 2003
Location: Yokosuka, JP
Age: 33
h264 question

What is the point or difference in naming a h264 file ".avi" or ".h264" in relation to the files you will be muxing to mkv? Just wondering.
getfresh is offline   Reply With Quote
Old 2009-01-05, 22:46   Link #2
neothe0ne
Senior Member
 
 
Join Date: Mar 2008
..this is serious?

Obviously you don't put h264 inside the AVI container. It should just be a h264 "raw" you're muxing, or something in the MP4 container, I'd hope.
__________________
neothe0ne is offline   Reply With Quote
Old 2009-01-05, 23:00   Link #3
edogawaconan
LOL?
*Fansubber
 
 
Join Date: Aug 2006
Location: Indonesia
Send a message via MSN to edogawaconan Send a message via Yahoo to edogawaconan
the way frames are stored is different, iirc
__________________
edogawaconan is offline   Reply With Quote
Old 2009-01-05, 23:05   Link #4
getfresh
done
*Fansubber
 
 
Join Date: Nov 2003
Location: Yokosuka, JP
Age: 33
I'm talking about extension only here... does it matter if I change the extension of the track video to ".avi" when it is really ".h264"?
getfresh is offline   Reply With Quote
Old 2009-01-05, 23:40   Link #5
fireshark
CRF Believer
*Fansubber
 
 
Join Date: Jan 2007
Send a message via AIM to fireshark
not anymore than you rename avi to, say, doc
fireshark is offline   Reply With Quote
Old 2009-01-06, 03:04   Link #6
cyberbeing
Senior Member
 
 
Join Date: May 2006
Location: California
.h264 is just an h.264 elementary stream without a container.
Renaming it to .avi does not put the .h264 inside the AVI container.

Does it matter? That all depends on if the mkv muxing app is idiot-proof or not, and is able to figure out what the file is, even when the file extension is inaccurate.

The real question is why would you even want to do this?
__________________
cyberbeing is offline   Reply With Quote
Old 2009-01-06, 04:36   Link #7
getfresh
done
*Fansubber
 
 
Join Date: Nov 2003
Location: Yokosuka, JP
Age: 33
Quote:
Originally Posted by cyberbeing View Post
The real question is why would you even want to do this?
No, the real question is the one I asked and had answered. The cynical question is the one you are leaning on. Anyways, I got my answer and fixed the issue I was having, end of topic. \o/

>.>
getfresh is offline   Reply With Quote
Old 2009-01-06, 06:22   Link #8
cyberbeing
Senior Member
 
 
Join Date: May 2006
Location: California
Quote:
Originally Posted by getfresh View Post
No, the real question is the one I asked and had answered.
Whatever you say.

Quote:
Originally Posted by getfresh View Post
The cynical question is the one you are leaning on. Anyways, I got my answer and fixed the issue I was having, end of topic. \o/
I wasn't trying to be cynical, but your original question was rather ambiguous for why it was even being asked. As you just made clear, you were having an issue with something. The real question would have put this issue into the context of the question.

Anyway, since you solved your issue, enough said.
__________________
cyberbeing is offline   Reply With Quote
Old 2009-01-07, 09:03   Link #9
Emess
Slower Than You
 
 
Join Date: Oct 2006
Location: Western Australia
Send a message via AIM to Emess Send a message via MSN to Emess Send a message via Yahoo to Emess Send a message via Skype™ to Emess
Out of interest, was the issue you were having mmg telling you .264 files are not valid input? The GUI seems to like doing this.

E~
Emess is offline   Reply With Quote
Old 2009-01-13, 14:38   Link #10
mad_cracker
AFX ADDiCT
*Fansubber
 
 
Join Date: Jul 2006
Location: Portugal
I know that this isn't the right thread to ask this but I don't want to open another one refering to x264 so here it goes. The thing is: I have a raw video in a mp4 container with FullHD resolution and when I try resizing it to 1024x576 the first pass goes insane and encodes a realy high number of fps. But after the second pass, that goes well, the quality of the video sucks and its full of blockin shit. I guess that the problem is in the first pass. I don't know what to do anymore. I've tried so many settings. Need help plz
Thanks in advance.
__________________

::AFX ADDiCT::.
mad_cracker is offline   Reply With Quote
Old 2009-01-13, 15:17   Link #11
jfs
Aegisub dev
 
 
Join Date: Sep 2004
Location: Stockholm, Sweden
Age: 29
Most likely, the video is VFR and is being treated as "120 fps" for whatever reason. The resulting VFRaC files are therefore marked as being "120 fps", and that makes the ratecontrol break. If you're feeding the video through Avisynth (I hope you are) just use AssumeFPS(24/1.001) or similar to get something sensible.
__________________

Aegisub developer [ Forum | Manual | Feature requests | Bug reports | IRC ]
Don't ask for: More VSFilter changes (I won't), karaoke effects, help in PM's
jfs is offline   Reply With Quote
Old 2009-01-13, 15:24   Link #12
mad_cracker
AFX ADDiCT
*Fansubber
 
 
Join Date: Jul 2006
Location: Portugal
Quote:
Originally Posted by jfs View Post
Most likely, the video is VFR and is being treated as "120 fps" for whatever reason. The resulting VFRaC files are therefore marked as being "120 fps", and that makes the ratecontrol break. If you're feeding the video through Avisynth (I hope you are) just use AssumeFPS(24/1.001) or similar to get something sensible.
When I say that "the first pass goes insane and encodes a realy high number of fps" I meant that the speed of the encode of the first pass is above 100 fps. Sorry for the misunderstanding.

This is way impossible with the bitrate at 2000.
__________________

::AFX ADDiCT::.
mad_cracker is offline   Reply With Quote
Old 2009-01-13, 16:32   Link #13
D404
Banned
 
Join Date: Aug 2006
OH, some more info on how/what you aredoing would be helpful.

avs, x264 settings etc
D404 is offline   Reply With Quote
Old 2009-01-13, 20:15   Link #14
mad_cracker
AFX ADDiCT
*Fansubber
 
 
Join Date: Jul 2006
Location: Portugal
Video info:

MPEG4 Video (H264) 1920x1080 23.98fps [Video]

AVS used:

Code:
DirectShowSource("D:\WorkPath\FMPTSR\FMPTSR01_track1.mp4")
BicubicResize(1024,576)
Tweak(bright=-15,cont=1.1,sat=1.2)
mergechroma(blur(1.3))
Asharp(1,3,1)
x264 settings(from megui: Unrestricted 2pass Anime_Toons HQ)

program --pass 2 --bitrate 2000 --stats ".stats" --ref 8 --mixed-refs --bframes 16 --b-pyramid --direct auto --deblock 1:1 --subme 7 --trellis 2 --psy-rd 0.6:0 --partitions all --8x8dct --me umh --threads auto --thread-input --aq-mode 0 --aud --progress --no-psnr --no-ssim --output "output" "input"

Programs used to encode:

meGUI

---------------------------------------------------------

If there's anything that can be useful to refer please tell me.

BTW I tried to encode it with no compression and then recompress it again with x264 and it worked perfectly. Don't know what happened diferent. Maybe something with the framerate.
Thanks.
__________________

::AFX ADDiCT::.
mad_cracker is offline   Reply With Quote
Old 2009-01-13, 20:48   Link #15
checkers
Part 8
*IT Support
 
 
Join Date: Jul 2006
Location: Western Australia
Age: 26
Send a message via MSN to checkers
Quote:
DirectShowSource("D:\WorkPath\FMPTSR\FMPTSR01_trac k1.mp4")
BicubicResize(1024,576)
Tweak(bright=-15,cont=1.1,sat=1.2)
mergechroma(blur(1.3))
Asharp(1,3,1)
Suggestions for each line:
1. consider ffmpegsource, but that's not too important
2. Try using either spline36resize or lanczos4resize, which will help marginally.
3. This looks evil. If you have to do that much tweaking either the source is really fucked up and you should get another one, or you're Doing It Wrong
4. This is a weird megui-ism. Try dfttest(sigma=0.4) or so instead.
5. Try limitedsharpenfaster() instead of that (crappy) sharpener.

Add to the end of the avs: assumefps(23.976). Does that fix the problem?

Quote:
program --pass 2 --bitrate 2000 --stats ".stats" --ref 8 --mixed-refs --bframes 16 --b-pyramid --direct auto --deblock 1:1 --subme 7 --trellis 2 --psy-rd 0.6:0 --partitions all --8x8dct --me umh --threads auto --thread-input --aq-mode 0 --aud --progress --no-psnr --no-ssim --output "output" "input"
Make sure you have the latest version of sharktooth's profiles, I think that one is old.
checkers is offline   Reply With Quote
Old 2009-01-13, 21:28   Link #16
mad_cracker
AFX ADDiCT
*Fansubber
 
 
Join Date: Jul 2006
Location: Portugal
It still encodes at above 150 fps. I've never seen something like this.

This raw must be realy fckdup.

Btw:

without the tweak:


with Tweak
__________________

::AFX ADDiCT::.
mad_cracker is offline   Reply With Quote
Old 2009-01-13, 22:17   Link #17
checkers
Part 8
*IT Support
 
 
Join Date: Jul 2006
Location: Western Australia
Age: 26
Send a message via MSN to checkers
more contrast != better. Keep it how it was intended to be seen.
checkers is offline   Reply With Quote
Old 2009-01-14, 06:45   Link #18
mad_cracker
AFX ADDiCT
*Fansubber
 
 
Join Date: Jul 2006
Location: Portugal
Not always
I was trying to use that plugin (dfttest(sigma=0.4)) that you have mensioned before and when I try to load libfftw3f-3.dll library it tells me that it isn't an avisynth 2.5 plugin. I'm using the latest stable version of avisynth and I've tried 2 diferent versions of the file and still doesn't work. Could you please advise? Thank you.
__________________

::AFX ADDiCT::.
mad_cracker is offline   Reply With Quote
Old 2009-01-14, 08:56   Link #19
checkers
Part 8
*IT Support
 
 
Join Date: Jul 2006
Location: Western Australia
Age: 26
Send a message via MSN to checkers
read readme.htm
checkers is offline   Reply With Quote
Old 2009-01-14, 20:11   Link #20
mad_cracker
AFX ADDiCT
*Fansubber
 
 
Join Date: Jul 2006
Location: Portugal
Course I've read it. But it just won't work. I'll try doing some research instead of filling this thread with non reliable info. Sorry for the bother and thanks for the help so far.

EDIT: Already workin. Thanks.
__________________

::AFX ADDiCT::.

Last edited by mad_cracker; 2009-01-14 at 20:27.
mad_cracker is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 18:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
We use Silk.