AnimeSuki Forums

Register Forum Rules FAQ Members List Social Groups Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   AnimeSuki Forum > AnimeSuki & Technology > Playback Help

Notices

Reply
 
Thread Tools
Old 2008-04-22, 23:56   Link #1
SeedFreedom
Hina is my goddess
*Graphic Designer
 
 
Join Date: Dec 2005
Constant lags with MKV/MP4

Hi there. I cant seem to figure out why my computer lags, usually when im playing MKV but sometimes with MP4s as well. My computer is a dell 1520 laptop and i am using windows vista. Its pretty new, so i dont think thats the problem. I am using CCCP (or whatever its called, the thing on the main page) and i usually use WMPC for all my MKV files. Occasionally i use zoom player, because i find it sometimes skips and that helps the lag problem. That is to say, i cant play any MKV files. Most work, but i first noticed a problem with Eclipses SNS movie or any of SNS second season, so i thought it was an isolated problem with the one file or fansubber. After, i found more files that i couldn't play, belonging to random series. I also noticed older series i haven't watched in a while that ran perfectly, started to lag in small places.

EDIT: by lag, i mean the video lags out of sync with the sound. the sound plays fine and normal.

Any suggestions/help/need more info?
__________________
Goodbye AnimeSuki
You have lost your once great spirit

Last edited by SeedFreedom; 2008-04-23 at 00:12.
SeedFreedom is offline   Reply With Quote
Old 2008-04-23, 00:30   Link #2
Doughnuts
Senior Member
 
 
Join Date: Dec 2007
Location: England
Age: 27
Use CoreAVC for H264 playback, and check your power settings are set for best performance.
Doughnuts is offline   Reply With Quote
Old 2008-04-23, 01:04   Link #3
KholdStare
ISML Technical Staff
*Graphic Designer
 
 
Join Date: Dec 2006
Location: Phoenix, AZ
Age: 25
Send a message via AIM to KholdStare Send a message via MSN to KholdStare
First of all, is this happening to all mkv/mp4? Are there some mkv's (with a smaller resolution) that you can play fine? I'm not sure what you meant by most work, but you can't play any...

Since it's a laptop, try to see where the fan is. Some companies (stupid Dell) builds laptops that blow hot air down to the table instead of out the back of the laptop, which overheats your laptop. I daresay you can play mkv's fine the first time you turn on your completely cool laptop. If this happens, then you need to get a laptop cooler.

Even if your laptop is overheating or not, get CoreAVC anyways, but it's not free. Your computer should be able to play 704 x 400 h264 mkv files using CCCP only. If not, then...something's really wrong.
KholdStare is offline   Reply With Quote
Old 2008-04-23, 08:47   Link #4
SeedFreedom
Hina is my goddess
*Graphic Designer
 
 
Join Date: Dec 2005
At first, only eclipse files were giving me problems, so i still preferred MKV versions so i could turn off subtitles and get better screenshots. After i noticed more and more files giving me problems so i just decided to play safe and only get AVI files. The lags always occur in the same place in the video whenever i play it, but i've checked and redownloaded files but that doesn't fix it. i can skip that certain section of video and resume play normally, but usually those files have so many parts that skip its not practical. Recently MP4s are having the same problems. but rarer. I cant check anything until tonight, but I'll try running th files right after i turn on the comp.

I never usually set the comp to max performance, but i tried last night before i posted this and it didnt help.

I'll look into CoreAVC, but since its not free chances are i wont get it. My moneys a little tight.
__________________
Goodbye AnimeSuki
You have lost your once great spirit

Last edited by SeedFreedom; 2008-04-23 at 12:13. Reason: typo
SeedFreedom is offline   Reply With Quote
Old 2008-04-23, 12:01   Link #5
Maxtro
Super Member
 
 
Join Date: Feb 2004
Location: California
Is there any reason why CoreAVC is the only thing that works for H264 stuff? It's kind of ridiculous that in order to watch anime in HD you need a commercial product
Maxtro is offline   Reply With Quote
Old 2008-04-23, 12:37   Link #6
martino
makes no files now
 
 
Join Date: May 2006
Quote:
Originally Posted by Maxtro View Post
Is there any reason why CoreAVC is the only thing that works for H264 stuff? It's kind of ridiculous that in order to watch anime in HD you need a commercial product
Wouldn't you want to make money too out of a product that is bound to sell well? Welcome to capitalism.
__________________
"Light and shadow don't battle each other, because they're two sides of the same coin"
martino is offline   Reply With Quote
Old 2008-04-23, 12:40   Link #7
Ledgem
Love Yourself
 
 
Join Date: Mar 2003
Location: Northeast USA
Age: 28
CoreAVC isn't the only thing that works for H.264, it's just the most efficient. If you have a processor that's fast enough then you don't need CoreAVC. Maxtro's issue seems to be more related to his processor underclocking while on the battery rather than that the processor is too weak to perform the playback properly. If SeedFreedom's system is a year old it probably has a Core 2 Duo processor; it should be good enough. The only people who seem to really need CoreAVC as of now are people with Pentium 4's and lower.
__________________
Ledgem is offline   Reply With Quote
Old 2008-04-23, 12:45   Link #8
SeedFreedom
Hina is my goddess
*Graphic Designer
 
 
Join Date: Dec 2005
Thats the weird thing, my comp is only half a year old. I got it mid summer last year. Oh, and i have Core 2 duo.
__________________
Goodbye AnimeSuki
You have lost your once great spirit
SeedFreedom is offline   Reply With Quote
Old 2008-04-23, 12:53   Link #9
Maxtro
Super Member
 
 
Join Date: Feb 2004
Location: California
Quote:
Originally Posted by Ledgem View Post
CoreAVC isn't the only thing that works for H.264, it's just the most efficient. If you have a processor that's fast enough then you don't need CoreAVC. Maxtro's issue seems to be more related to his processor underclocking while on the battery rather than that the processor is too weak to perform the playback properly. If SeedFreedom's system is a year old it probably has a Core 2 Duo processor; it should be good enough. The only people who seem to really need CoreAVC as of now are people with Pentium 4's and lower.
When I first bought my computer it wasn't able to properly play H264 stuff even when it was plugged in. I had to install CoreAVC. Kind of ridiculous because it's a Turion 64 X2 2Ghz dual core with two gigs of ram.

How fast does the computer need to be to not need CoreAVC?
Maxtro is offline   Reply With Quote
Old 2008-04-23, 12:58   Link #10
Ledgem
Love Yourself
 
 
Join Date: Mar 2003
Location: Northeast USA
Age: 28
People will throw processor names and clock speeds around but there's no real hard limit. It depends on the software you're using, the speed of your system, and your processor's architecture. It also depends on what you're trying to watch - a 640x480 episode will require less power than an episode that's at a larger resolution. Higher framerate will take a higher toll on your system as well, although fansubs generally all have the same framerate (occasionally some will come with opening and ending sequences that are a bit higher than usual).

I'm not too familiar with the AMD Turion processors but I'd imagine that they should be about equivalent to the Athlon line. I'm also very skeptical of Windows Vista, as it's known to take a lot out of your system. I'd imagine that both of you are having issues more due to software configuration than with problems in the hardware. One way you could test that would be to get a Linux LiveCD or to install Windows XP on a separate partition and to try playing the episodes through those. If they work, you'd know it was an issue with your previous software configuration - maybe the player, maybe the OS, or maybe some other programs that were running.
__________________
Ledgem is offline   Reply With Quote
Old 2008-04-23, 16:31   Link #11
KholdStare
ISML Technical Staff
*Graphic Designer
 
 
Join Date: Dec 2006
Location: Phoenix, AZ
Age: 25
Send a message via AIM to KholdStare Send a message via MSN to KholdStare
I'm also skeptical of Windows Vista, since even though it says it can run on 1 GB RAM, it recommends 2 GB RAM, which just means it's a whole lot of something for nothing.

I have a 1 GM RAM Intel Celeron (worst of the worst) and I can play 640 x 480 and 701 x 400 H264 MKV files (with CCCP, not CoreAVC), and I can even play up to medium resolution Triad subs' Kaiji, so I'm not sure why a Core Duo can't. However, I do need a cooling pad in most cases since H264 MKV and MP4 files do tend to heat up my computer fast. I use Windows XP though, so...
KholdStare is offline   Reply With Quote
Old 2008-04-23, 16:50   Link #12
dork
Junior Member
 
Join Date: Apr 2008
WOW SeedFreedom I have the EXACT problem as you!! (same laptop, bought it last year around mid august) It's pretty weird how it "lags" on the laptop and doesnt lag on my brother's desktop (Pentium 4, windows xp) It doesnt lag when I watch Clannad (the 1024x576 h264 one) For Gundam 00 (1280x720 one) it lags whenever it goes into battle scenes...I'm pretty sure it's Vista's fault since my brother's comp and run any h264 videos fine
dork is offline   Reply With Quote
Old 2008-04-24, 10:50   Link #13
cf18
Mecha Pilot
 
 
Join Date: Apr 2003
I recently build a new PC because the old P4 2.1GHz had a hard time handling all the new releases with 720p H.264 and softsub, even with CoreAVC. New hardware is E3110 (aka Core2Duo E8400) overclocked to 3.6Ghz and 8800GT. Software is a new install of Windows XP and CCCP, no Nero or PowerDVD yet. I believed it can handle anything without overclocking anyway.

So last night I start playing a 2.4GB 1080p x264/AVC encoded anime movie with softsub - a Blue-Ray rip of something let's just say it's licensed. There were little lag at a few scenes but I thought it may be a harddisk bandwidth issue. When the movie reached 'part 3', theme song started playing with karaoke subs, it started lagging badly to the point that audio was cutting out in a large panning scene. I was like " WTF? It's not suppose to happen to a CPU that is already faster than anything at stock speed!"...

1st thing I tried is to use a faster output renderer inside MPC - switch to old school overlay from VMR9 renderless helped a little, but the lag was still obvious.

2nd thing I tried is install CoreAVC (old one, v1.5) - that fixed the problem. CPU usage was still high on that scene but no more lag observed.

Yeah, don't assume just because your hardware is new it can handle anything. Now I need to look up other solutions from new ffdshow to video card acceleration.
cf18 is offline   Reply With Quote
Old 2008-04-24, 11:03   Link #14
martino
makes no files now
 
 
Join Date: May 2006
Since you have a fast GPU you may wanna try Haali's Renderer. And btw Overlay Mixer should be fast too.
__________________
"Light and shadow don't battle each other, because they're two sides of the same coin"
martino is offline   Reply With Quote
Old 2008-04-24, 11:09   Link #15
SeedFreedom
Hina is my goddess
*Graphic Designer
 
 
Join Date: Dec 2005
Quote:
Originally Posted by martino View Post
Since you have a fast GPU you may wanna try Haali's Renderer. And btw Overlay Mixer should be fast too.
uhhh complete and utter newbie with codec technology so could you explain a little more or link me to a tutorial?
__________________
Goodbye AnimeSuki
You have lost your once great spirit
SeedFreedom is offline   Reply With Quote
Old 2008-04-24, 15:33   Link #16
Daiz
Pioneer in Fansub 2.0
 
 
Join Date: Aug 2007
Read the guide linked in my signature, it also has steps regarding the renderer.
__________________
"A good user is remembered from his posts, not from his 160px tall animated 'pink flying unicorns' signature picture."
---
The Guide for best H.264 playback
Daiz is offline   Reply With Quote
Old 2008-04-26, 13:00   Link #17
SeedFreedom
Hina is my goddess
*Graphic Designer
 
 
Join Date: Dec 2005
Manged to get a copy of CoreAVC and now everything works. I had a little hickup in the first minute of Macross 2 but the rest of the ep plays fine. Thanks for all your help.
__________________
Goodbye AnimeSuki
You have lost your once great spirit
SeedFreedom is offline   Reply With Quote
Old 2008-04-26, 13:06   Link #18
Kai Yukari
Member
 
 
Join Date: Dec 2005
Quote:
Originally Posted by SeedFreedom View Post
EDIT: by lag, i mean the video lags out of sync with the sound. the sound plays fine and normal.

Any suggestions/help/need more info?
Get CoreAVC (I did get the same problems where the sound is not in sync with the video in DTB but then it's ok now). If it still doesn't work maybe you should get a faster computer <--- EDIT: scratch that, now I know it's not best to buy a new one instead use a better software.
Kai Yukari is offline   Reply With Quote
Old 2008-05-04, 02:02   Link #19
Dark Shikari
x264 Developer
 
 
Join Date: Feb 2008
You don't really need CoreAVC; top-end modern processors can handle 1080p with ease with the latest FFDshow, and 720p should never be a problem as long as you have at least an mid-end Athlon 64 or low-end Core 2.

Hell, even without CoreAVC I can play 1080p fine on my 2Ghz Core 2 Duo...
Dark Shikari is offline   Reply With Quote
Old 2008-05-07, 17:03   Link #20
Arm
Member
*Fansubber
 
Join Date: Jan 2008
Quote:
Originally Posted by Dark Shikari View Post
You don't really need CoreAVC; top-end modern processors can handle 1080p with ease with the latest FFDshow, and 720p should never be a problem as long as you have at least an mid-end Athlon 64 or low-end Core 2.

Hell, even without CoreAVC I can play 1080p fine on my 2Ghz Core 2 Duo...
Not really. My quad core @ 2.4GHz can't handle 1080p without using CoreAVC(due to the multiple threads CoreAVC uses).
Arm is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
mkv

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 21:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
We use Silk.